25.03.2025
S’ha publicat el llibre “La herencia envenenada. El periplo de las colecciones artísticas, arqueológicas y científicas en Cataluña después de la Guerra Civil”, editat per Tirant lo Blanch.
Aquest llibre recull els primers resultats de les investigacions dels membres del projecte IGUEMUS. A partir de 10 capítols que analitzen diferents casuístiques històriques i patrimonials, trobem aportacions de Gemma Domènech, Eduard Caballé, Xavier Ulled, Joan Bellsolell, Àngels Casanovas, Adrià Vázquez, Carmen Berlabé, Francesc Miralpeix, Patxi Ocio i Santos M. Mateos.
Al final de la Guerra Civil, museus i institucions públiques es van nodrir o, fins i tot en alguns casos, es van crear a partir de les concentracions artístiques realitzades pel govern republicà a partir de juliol de 1936. Una part de les obres detallades als inventaris dels dipòsits republicans llueixen avui a les sales dels principals museus. Moltes altres resten als dipòsits. Fins avui no ha estat possible traçar amb rigor el procés de la seva entrada. Encara que majoritàriament són obres de les quals es coneix la filiació, hi ha un gruix encara no quantificat d'obres dipositades pels serveis de patrimoni establerts pel govern de la Dictadura, desproveïdes de documentació que permeti conèixer el seu origen i, per tant, la legalitat de la seva entrada i, alhora, facilitar la seva correcta catalogació.
El present volum recull les investigacions portades a terme en el marc del projecte IGUEMUS. L'impacte de la guerra civil en la configuració dels museus a Catalunya. Traçabilitat, localització i destí dels béns culturals salvats (2022-2026, finançat pel Ministeri espanyol de Ciència i Innovació. PID 2021-124518NB-I00) i proposa una reflexió sobre l'impacte que les polítiques portades a terme pel primer franquisme en relació amb els dipòsits republicans creats durant la Guerra Civil tenen en la configuració actual dels museus.